Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
Hobbit’s pols was primitief
september 2007

Uitgebreid onderzoek naar de fossiele polsbeenderen van de Hobbit versterken het idee dat het gaat om een aparte soort en niet een moderne mens die aan een ziekte leed.

Matthew Tocheri en een aantal medewerkers schrijven in het tijdschrift Science dat de beenderen helemaal niet lijken op die van Homo sapiens; ze zijn juist erg aapachtig.

De vondst in 2004 van de Hobbit fossielen bracht een sensatie teweeg, maar sommige wetenschappers waren het niet eens met de interpretatie van de vondst. Deze wetenschappers, waaronder de Indonesische paleoantropoloog Teuku Jacob denken dat de fossielen behoren aan een pygmee met een hersenafwijking die microcephalie wordt genoemd.

Het nieuwe onderzoek van Tocheri, die verbonden is aan het Smithsonian instituut in Washington, en collega’s geeft weer meer gewicht aan de oorspronkelijke analyse. Het onderzoek toont aan dat het polsgewricht van de Hobbit relatief primitief was en anders van vorm was dan het gewricht van de moderne mens en van onze evolutionaire neven de Neanderthalers.

De pols van het wezen mist een moderne innovatie die wel in beide eerdergenoemde soorten aanwezig is; een polsgewricht dat druk op het beginpunt van de duim afleidt en verspreidt over het hele gewricht zodat schokken beter kunnen worden opgevangen.

“De pols van de Hobbit laat niet diezelfde specialisatie zien, bedoeld voor het gebruik van gereedschap, als de moderne mens of de Neanderthaler,” zei Matthew Tocheri. “Het heeft dezelfde primitieve morfologie als de eerdere hominiden”.

De 18.000 jaar oude beenderen van de Hobbit werden gevonden op het Indonesische eiland Flores in een leisteengroeve genaamd Liang Bua. De onderzoekers vonden één vrijwel compleet skelet van een vrouw, LB1, en de resten van tenminste 8 andere individuen. De wetenschappers denken dat de 1 meter grote mensjes hun geringe statuur ontwikkelden vanwege de beperkte voedselbronnen op het eiland. De wezens worden liefkozend Hobbits genoemd naar de gelijknamige wezens in het boek Lord of de Rings.

Een detailonderzoek naar de hersenpan van LB1 en onderzoek naar hun werktuigen deed eerder al vermoeden dat de Hobbits geen moderne mensen waren.
 


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van: