Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
7 miljoen jaar oude schedel in Tsjaad gevonden
juli 2002

Een spectaculaire vondst uit Tsjaad blijkt maar liefst 7 miljoen jaar oud te zijn. Er bestaan echter twijfels of het hier wel om een hominide gaat.De recente ontdekking van wat volgens wetenschappers het oudste lid van de menselijke evolutionaire stamboom is, heeft de studie naar de menselijke oorsprong op zijn kop gezet. Een team van onderzoekers, aangevoerd door Michel Brunet van de universiteit van Poitiers, schat dat het wezen, dat zij Sahelanthropus tchadensis hebben gedoopt, zo’n 6 a 7 miljoen jaar geleden leefde.


De onderzoekers noemen hun vondst Toumaï, wat “hoop op leven” betekent in de taal van de Afrikaanse stam die in de omgeving leeft.
 

De bijna complete schedel, samen met twee fragmenten van de onderkaak en drie losse tanden die aan de nieuwe soort worden toegewezen houden een aantal opmerkelijke verassingen. Ten eerste bestaat de vondst uit een kleine hersenpan, vergelijkbaar met hedendaagse mensapen, terwijl het gezicht en de tanden doen denken aan die van de hominiden met grote herseninhoud die ongeveer 1,75 miljoen jaar geleden leefden en zelfs in sommige opzichten aan ons eigen geslacht Homo. Niemand had gedacht dat de uiterlijke kenmerken van de laatstgenoemde groep- met name een kort, relatief plat gezicht, een uitgesproken wenkbrauwboog en kleine hoektanden— bij de eerste hominiden tegelijk voorkwamen met een kleine aapachtige herseninhoud.
 

Een tweede verassing was dat Brunet en zij collega’s hun ontdekking in Tsjaad deden, een land in centraal Afrika, dat ver verwijderd is van de gerenommeerde fossiele vindplaatsen in oost- en zuidelijk Afrika. Het lijkt erop dat, tussen 7 en 5 miljoen jaar geleden, de hominiden in meer geslachtslijnen en over een groter gebied verspreid evolueerden dan voorheen door wetenschapper werd aangenomen zegt antropoloog Bernard Wood van de George Washington University in Washington, D.C.
 

“Dit is een ongelofelijke vondst,” vind antropoloog Daniel Lieberman van de Harvard universiteit. “De hominde-geslachten in oost- en zuidelijk Afrika blijken maar een klein deel te vormen van een ingewikkeld evolutionair proces.”


Volgens Brunets team is het moeilijk om te bepalen of Tournaï een directe voorouder van de moderne mens is. Tournaï’s ongewone anatomie onderscheidt het van chimpansees en gorilla’s en van andere fossielen.
 

Midden in de woestijn groeven de onderzoekers verschillende geologische tijdslagen af die waren blootgelegd door zandstormen. Volgens het verslag dat zij schreven voor het blad Nature, vonden zij fossiele resten van 42 verschillende diersoorten in dezelfde laag als waarin zij ook de hominide fossielen vonden. Onder deze diersoorten waren vissen, krokodillen, schildpadden, nijlpaarden, apen, knaagdieren en antilopen. Deze mix geeft aan dat de regio ooit bestond uit een groot meer met bossen en lichtbeboste graslanden, aldus de wetenschappers.
 

Het was niet mogelijk om een absolute leeftijd vast te stellen voor de vindplaats omdat er geen vulkanische as werd gevonden, wat meestal word gebruikt om dergelijke sites te dateren. De geschatte leeftijd is afgeleid uit een vergelijk tussen de gevonden diersoorten in Tsjaad en die van andere Afrikaanse vindplaatsen die wel goed gedateerd konden worden.
 

Hoewel er een “grote diversiteit aan mensachtigen” evolueerde in Afrika, is het onduidelijk of de vondst behoort tot de eerste mensapen of toch tot de eerste hominiden zoals in het verslag wordt beweerd, zegt antropoloog Christopher B. Stringer van het British Museum in Londen. Als de schedel aan een vrouwtje toebehoort, dan kan het gaan om een kleine versie van de mannelijke schedels die we hebben gevonden van vroege mensapen, is het van een mannetje, dan geven het kleine gezicht en de kleine tanden op kracht aan de bewering dat het hier om een vroege hominide gaat, aldus Stringer.
 

Brunets team denkt dat het om een mannetje gaat vanwege de viziervormige wenkbrauwboog. Stringer vindt dat er eerst meer van het onderlichaam gevonden moet worden om het geslacht te kunnen bepalen en om te bepalen of Tournaï op twee benen liep, een onderscheidend kenmerk van hominiden.
 


Dit artikel is gebaseerd op een artikel van: