Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
De Turkana jongen

 
Soort:
Leeftijd:
Vindplaats:
Ontdekker:
Wanneer ontdekt:
Homo ergaster
1,6 miljoen jaar oud
Nariokotome, Kenia
Kamoya Kimeu
1984


Nog geen tien jaar na de vondst van Lucy in EthiopiŽ werd er in het buurland Kenia een opmerkelijke vondst gedaan. Aan het Turkana meer waren Richard Leakey en zijn fameuze team Keniaanse fossielenjagers: "the Hominid gang", op zoek naar fossiele hominiden. Zij zochten in de Nariokotome rivier die nu droog stond. In de buurt van de rivierbedding vond Kamoya Kimeu, een van de meest ervaren fossielenjagers, een klein stukje schedel. Het team begon daar te zoeken naar meer fossielen, en die vonden ze. Het resultaat was uiteindelijke een prachtig compleet skelet van ongeveer 1,6 miljoen jaar oud.
 

Lees meer over de eerste mensen.


De Turkana jongen, zoals het skelet al snel genoemd werd, was nog niet volwassen. Hij had het gebit van een moderne 11 a 12 jarige, maar zijn ontwikkeling ging sneller dan bij moderne mensen en dus was hij misschien slechts 9 jaar oud. Voor zijn leeftijd was hij lang, zelfs voor moderne begrippen, 1,63 meter, als volwassene zou hij waarschijnlijk wel 1,83 meter zijn geworden. Lang en slank is ook de omschrijving voor de bewoners van de Turkana regio en helpt hen de verzengde hitte van de Keniaanse bush sneller kwijt te raken.

Leakey classificeerde de Turkana jongen als Homo erectus. Het skelet zag er vrij modern uit, maar vooral de ribbenkast en de schedel waren nog erg primitief. Het probleem met die classificatie was echter dat de lange en slanke bouw van de Turkana Jongen wel overeen kwam met andere Afrikaanse erectus fossielen, maar niet met de zware en robuuste erectus fossielen uit AziŽ. Nu men een bijna compleet skelet had om te bestuderen was het veel gemakkelijker te zien dat de Afrikaanse erectus fossielen behoorlijk afweken van hun Aziatische verwanten. Er werd dus besloten de Afrikanen in een aparte soort te plaatsen: Homo ergaster, de werkende mens.

Uitgebrowsed? Maak de Turkana puzzel.


Hoe Homo ergaster en Homo erectus precies aan elkaar verwant zijn is nog niet bekend. Wellicht kwamen zij voort uit of Homo rudolfensis of Homo habilis. De laatste soort wordt trouwens door sommigen nu gezien als een Australopithecus en is ook primitiever dan rudolfensis. De zoektocht gaat door, misschien moet de echte voorouder nog gevonden worden.