Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
De Evolutie Theorie
Deze site gaat over de evolutie van de mens. Maar om deze evolutie te kunnen begrijpen is het belangrijk om eerst goed te weten wat evolutie is. Hieronder vind je een hele korte uitleg van de evolutie theorie zoals die door Darwin en Russel Wallace is bedacht.


darwin & Wallace - Het concept van evolutie door natuurlijke selectie, zoals wij dat vandaag de dag kennen, dook voor het eerst op in het midden van de negentiende eeuw toen de ideeŽn van Charles Darwin en Alfred Russel Wallace werden voorgelezen tijdens een vergadering van de Leden en Gasten van de Linnean Society in Londen. Darwin en Wallace waren niet de eersten die suggereerden dat diersoorten evolueerden, maar niemand had ooit eerder een solide theorie bedacht die het mechanisme hierachter verklaarde. Darwin en Wallace deden dit wel.

Darwin wist vanaf het begin dat zijn theorie zeer controversieel zou worden. Voor hij in 1859 zijn boek On the Origin of Species publiceerde, had hij zijn grootse theorie 20 jaar lang voor zich gehouden. Je kunt je voorstellen hoe Darwin schrok toen een verzamelaar van exotische vogels, Afred Russel Wallace genaamd, vanuit IndonesiŽ zijn grote held Darwin een kopie stuurde van een theorie die hij had ontwikkeld over hoe diersoorten door de jaren heen veranderden door de werking van een soort natuurlijke selectie. Darwin en Wallace bundelden hun krachten en schreven het eerste artikel over de evolutie theorie. Een jaar later publiceerde Darwin zijn boek, het was na ťťn dag uitverkocht.

 
Bekijk een spotprent waarmee de pers Darwin belachelijk probeerde te maken.

 

De Theorie - Darwin's hobby was het fokken van duiven. Op die manier leerde hij dat duiven bepaalde eigenschappen, bijvoorbeeld witte veren, erfden van hun voorouders. Door alleen duiven met witte veren te laten voortplanten, zullen de nazaten van deze populatie na verloop van tijd allemaal witte veren hebben. Darwin realiseerde zich ook dat als voedselbronnen schaars zijn duiven met elkaar zullen moeten concurreren om te overleven. Als het hebben van witte veren Darwin's duiven een voordeel gaf ten opzichte van andere duiven, dan zouden zij een grotere kans hebben om lang genoeg te leven om voort te planten en dus hun genen door te geven. Statistisch gezien zou dit evolutionaire model betekenen dat, na verloop van tijd, alleen witte duiven zouden zijn. In andere gebieden zouden andere eigenschappen wellicht voordeliger zijn. Als deze gebieden geÔsoleerd zouden zijn, dan zouden de verschillende duiven populaties steeds meer van elkaar gaan verschillen. Uiteindelijk zouden deze populaties niet meer tot dezelfde soort behoren.

Darwin was in de twintig toen hij mee ging op een Britse expeditie aan boord van de H.M.S. Beagle. Met de Beagle reisde Darwin de hele wereld rond. In 1835 kwam hij zo aan op de Galapagos eilanden. De eilandengroep voor de kust van Ecuador ligt al duizenden jaren geÔsoleerd in de Stille Oceaan. Darwin bestudeerde daar de verschillende diersoorten. Hij ving een aantal vinken die hij meenam naar huis, om ze daar te vergelijken met vinken die hij op het Zuid Amerikaanse vaste land had gevangen. Hij bekijkt de verschillen en de overeenkomsten, en besluit dat de overeenkomsten waarschijnlijk zijn geŽrfd van een aartspopulatie en dat de verschillen pas daarna zijn ontwikkeld. Langzaam begint zijn theorie te vormen.

Darwin ontwikkelt een model dat hij overdracht met aanpassing noemt. Het komt hier op neer:

  • Ieder levend wezen heeft een unieke verzameling eigenschappen die geŽrfd zijn
     
  • Omdat middelen schaars zijn, vindt er een overlevingsstrijd plaats
     
  • Bepaalde geŽrfde eigenschappen kunnen een individu bevoordelen
     
  • Natuurlijke selectie zorgt ervoor dat voordelige eigenschappen zich opstapelen, wat er voor zorgt dat er nieuwe soorten ontstaan

De consequenties van deze theorie waren enorm: In Darwin's tijd dachten mensen dat soorten niet verandert waren sinds God hen zo'n 6.000 jaar eerder geschapen had. Darwin suggereerde dat alle huidige soorten een gezamenlijke voorouder hadden. Darwin's theorie liet zien dat het leven op aarde zeer oud was. Nu schatten wetenschappers de leeftijd van het leven op aarde op ongeveer 3,5 miljard jaar.

Zo'n 200 jaar voor Darwin zijn theorie publiceerde had een Zweedse wetenschapper, Karl von Linnť (Linnaeus) genaamd, alle dieren opgedeeld in koninkrijken, koninkrijken opgedeeld in ordes en ordes in geslachten. In de orde der Primaten had Linnť een geslacht Homo gecreŽerd. Naast onze eigen soort Homo sapiens, plaatste Linnť ook Homo troglodytes in dit geslacht. Homo troglodytes omvatte de twee mensapen die Linnť bekend waren: de chimpansee en de orang-oetang. Dit werd door de wetenschap geaccepteerd als de wil van God. Darwin concludeerde hier echter uit dat van alle dieren, de mensapen het meest aan ons verwant waren.

Vandaag de dag bevestigt de moleculaire wetenschap Darwin's vermoedens. Wij delen 99% van onze genen met onze naaste verwant de chimpansee. Door het DNA van mensen en chimpansees te vergelijken konden wetenschappers concluderen dat wij zo'n 5 miljoen jaar geleden uit elkaar zijn gegaan.


Evolutie van de mens - In On the Origin of species beschrijft Darwin het mechanisme dat volgens hem verantwoordelijk is voor  het ontstaan en de ontwikkeling van diersoorten. Hij laat echter een onderwerp onbesproken en dat is hoe de mens in dit geheel paste. Darwin wist dat het idee dat mens en dier een gemeenschappelijke voorouder deelden het niet goed zou doen bij de Victoriaanse geleerden. Het was uiteindelijk Thomas Huxley, Darwin's grootste supporter, was de eerste die de koe bij de horens vatte. Hij publiceerde in 1863 Evidence as to Man's Place in Nature. Darwin publiceerde pas in 1871 zijn visie op de mens in zijn The Descent of Man in Relation to Sex.