Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 

 

De eerste hominiden
Tussen 7 miljoen jaar en 5 miljoen jaar geleden leefde de laatste gezamenlijke voorouder van de mens en de chimpansees. Dat maakt een vondst uit deze periode ontzettend belangrijk. Zijn dit hominiden of toch voorouders van de chimpansees?


De Australopitheken
Zo'n 4 miljoen jaar geleden verschenen er een nieuw soort hominiden, de Australopitheken. De volgende 2 miljoen jaar blijft deze groep het fossielen bestand domineren. Waren dit de voorouders van het geslacht Homo?


De Paranthropen
Vanaf de eerste ontdekking van Paranthropus robustus door Robert Broom is deze groep hominiden afgedaan als een doodlopend spoor. Sommige mensen beweren zelf, vanwege het robuuste uiterlijk van deze soorten dat het helemaal geen hominiden zijn maar voorouders van de mensapen.

 

De eerste mensen
Er is veel discussie over de eerste leden van het geslacht Homo. Wat is nou precies de definitie van een Homo? Sommige van deze fossielen komen qua hersenvolume nauwelijks boven de Australopitheken uit.

 

Homo erectus
Lange tijd was Homo erectus de onbetwiste voorouder van Homo sapiens. Nieuwe vondsten zorgen ervoor dat wetenschappers dit steeds vaker in twijfel trekken. Tegenwoordig ziet men erectus meer als een doodlopend eind.

 

Homo heidelbergensis
Was dit de laatste gezamenlijke voorouder van de mens en de Neanderthalers? Homo heidelbergensis was een echte wereldreiziger, zijn fossielen zijn over de hele wereld gevonden.

 

De Neanderthalers
Neanderthalers zijn vanaf het begin van de paleoantropologie afgeschilderd als domme bruten. Toch leefde deze soort langer op aarde dan de mens tot nu toe. In die periode leefden zij in de meest barre klimaten. Een echte overlever dus. Wat zorgde er dan voor dat de Neanderthalers uitstierven. Was het de mens?

 

Homo sapiens
Homo sapiens is vandaag de dag de enige overgebleven hominide. Wat maakt ons zo speciaal? Waar ontstond de moderne mens?

Afrika / Midden Oosten | Europa | AziŽ | AustraliŽ