Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
Sommige Neanderthalers waren kannibalen
oktober 1999

Sporen gevonden op de beenderen van Neanderthalers in Frankrijk, duiden er volgens wetenschappers op dat de Neanderthalers kannibalen waren.Onderzoekers zijn in Zuid-Frankrijk op ondubbelzinnige aanwijzingen gestoten dat een uitgestorven soort mensen, de Neanderthalers, kannibalen waren. Volgens het verslag van een Frans-Amerikaans team in de jongste uitgave van het wetenschappelijk tijdschrift Science, lagen de gevonden menselijke resten onder dierlijke beenderen in een afvalhoop in een grot. Alle vertonen ze sporen van een doelgerichte slacht.

"Als we tot de slotsom komen dat de botten van dieren de resten van een maaltijd waren, dan moeten we hetzelfde logischerwijze ook van de menselijke beenderen vermoeden" zo zei de leider van het onderzoeksteam, Alban Defleur van de Université de la Mediterranée, vorige week in Marseille.

De resten zijn gevonden in een grot in de buurt van Moula-Guercy in de Ardèche. Ze zijn tussen 100.000 en 120.000 jaar oud. In totaal zijn sinds 1991 al bijna tachtig Neanderthalerbeenderen gevonden van zeker zes individuen (twee volwassenen, twee tieners en twee zes- tot zevenjarige kinderen). Vooral de schedel en de grote arm- en beenbotten waren met geweld gebroken om gemakkelijk bij de hersenen en het erg voedzame beenmerg te komen, concluderen de onderzoekers.

Het merendeel van de beenderen in de afvalhoop bleek in de eerste plaats afkomstig van herten, in de tweede plaats van mensen, maar ook van geiten. Alle beenderen vertonen echter een gelijk breukpatroon, maar ook schaafsporen die ontstaan bij het afschrapen van het vlees.

In Kroatië waren eerder al op dezelfde wijze behandelde Neanderthalerbeenderen gevonden die ook een discussie over vermeend kannibalisme hadden uitgelokt. 
Toen waren er echter geen ondubbelzinnige aanwijzingen.


In de holte van Moula-Guercy ligt het echter anders, menen Defleur en zijn medewerkers: honger kan de Neanderthalers niet gedreven hebben omdat er genoeg ander voedsel voorhanden was. Een begrafenisritueel wordt eveneens uitgesloten. Er blijft slechts een enkele conclusie over: de Franse Neanderthalers waren kannibalen.


Dit artikel is gebaseerd op een artikel van: